فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 50 (شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهرام فتحی *، کتایون ایوانی صفحات 1-15

    گردشگری یکی از واقعیت های اقتصادی- اجتماعی انکار ناپذیر دنیای کنونی ماست. این فعالیت پاسخی است به نیازهای درونی انسانها جهت تمدد اعصاب، استراحت، آشنایی با فرهنگ ها و بهره مندی از زیبایی ها. ولی باید توجه داشت که گردشگری نظام پیچیده ای است که رقابت در عرصه آن بدون انجام تمهیدات لازم و بدون درک نیازها و اقتضایات آن غیر ممکن خواهد بود. چرا که توسعه گردشگری مستلزم نگرشی جامع و سیستماتیک به همه عناصر تشکیل دهنده آن و روابط متقابل مبداء و مقصد می باشد. در ایران بطور کلی از جمله درشهرستان دالاهو علیرغم برخورداری از جاذبه های متعدد و در بعضی موارد کم نظیر، اقدامات مناسبی که بتواند موجبات توسعه نظام گردشگری و جلب رضایت گردشگران را فر اهم آورد، صورت نگرفته است. به همین منظور در این تحقیق سعی گردیده است برای غلبه بر مشکلات کالبدی نظام گردشگری منطقه امکانات و موانع توسعه گردشگری آن شناسایی و راهکارهای مناسب ارایه گردد. پژوهش حاضر با روشی توصیفی - تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای به ارزیابی پتانسیل های گردشگری سکونتگاه های روستایی برای ارتقاء شاخص های توسعه گردشگری پرداخته است. این تحقیق برآن است تا در راستای پاسخ به سوالات تحقیق به شناسایی پتانسیل های گردشگری و در نهایت ارایه راهکارهایی برای تحول بخشیدن در توسعه گردشگری جهت دستیابی به توسعه منطقه باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد پتانسیل های گردشگری سکونتگاه روستایی در زمینه های طبیعی، فرهنگی، کشاورزی و غیره می تواند در توسعه روستایی نقش موثری ایفا نماید.

    کلیدواژگان: توسعه، گردشگری، گردشگری پایدار، شهرستان دالاهو
  • زینب شاه بیگ * صفحات 16-33

    طرح ارزشیابی توصیفی مشهور به ارزشیابی کیفی یا طرح حذف نمره، تجربه نو آورانه ی برخاسته از عمل در مقطع ابتدایی آموزش و پرورش است. هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه ارزشیابی کیفی- توصیفی در آموزش ابتدایی و اثربخشی آن بر فرآیند یادگیری می باشد. این تحقیق بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی نظری است زیرا داده ها و مواد اولیه تحلیل به روش کتابخانه ای گردآوری شده است. و بر اساس ماهیت و روش از نوع توصیفی بوده زیرا به دنبال تعریف و نحوه ارزشیابی کیفی- توصیفی و اثربخشی آن در فرایند یادگیری، می باشد. و در مجموع روش تحقیق کیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق، روش کتابخانه ای است. ابزار گردآوری داده ها، با توجه به هدف از گردآوری اطلاعات و نوع آن، متن خوانی و تحلیل مقالات، کتاب ها و اسناد مرتبط در این زمینه می باشد. طبق نتایج به دست آمده ارزشیابی کیفی- توصیفی شیوه ای از ارزشیابی تحصیلی است که اطلاعات لازم و معتبر و مستند برای شناخت دقیق و همه جانبه ی فراگیران در ابعاد مختلف یادگیری، با استفاده از روش ها و ابزارهای مناسب سنجش، همانند آزمون ها (به ویژه آزمون های عملکردی)، پوشه کار و مشاهده در حول فرایند یاددهی- یادگیری فراهم می نماید تا بر اساس آن بازخوردهای کیفی- توصیفی مورد نیاز، برای کمک به یادگیری بهتر در فضای عاطفی- روانی مطلوب تر، ارایه گردد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی کیفی- توصیفی، یادگیری، آموزش ابتدایی
  • سمیرا اکبری، حسین علمی محمدی *، محمد نصرالهی صفحات 34-40

    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسایل و نیاز های این دوران یک ضرورت اجتماعی است. از مسایلی که زندگی سالمندان را تحت تاثیر قرار می دهد ورزش است. ورزش نقش مهمی در سلامتی جسمانی و روانی سالمندان دارد. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف این پژوهش مقایسه سلامت جسمانی سالمندان اندیمشک و دزفول بر اساس سطح مشارکت در فعالیت های ورزشی و تفریحی است. تحقیق حاضر از نوع علی-مقایسه ای که به روش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه انجام شد. پرسشنامه های تحقیق به شکل حضوری در بین سالمندان هردو شهر ودر پارک های عمومی شهرها توزیع شد. جامعه آماری کلیه سالمندان مرد و زن بالای 60 سال از شهرهای اندیمشک و دزفول می باشند. تعداد 400 نفر نمونه بر اساس جدول مورگان و به شیوه نمونه گیری در دسترس بر اساس درصد جمعیتی هر دو شهر گزینش شد. روش های آماری مورد استفاده جهت تجزیه و تحلیل داده ها عبارت انداز:آمار توصیفی شامل شاخص های گرایش مرکزی و پراکندگی و در بخش آمار استنباطی از آزمون های تحلیل واریانس یک راهه و همچنین آزمون لوین جهت سنجش تجانس واریانس و آزمون طبیعی بودن توزیع داده ها جهت تعیین توزیع طبیعی داده ها استفاده شد. کلیه تجزیه و تحلیل ها با استفاده از نرم افزارSPSS انجام شد. نتیجه ای که از این پژوهش بدست آمد، نشان داد که بین سلامت جسمانی سالمندان شهرستانهای اندیمشک و دزفول تفاوت وجود دارد. و همچنین بین سطح مشارکت ورزشی و تفریحی در شهرستانهای اندیمشک و دزفول تفاوت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سلامت جسمانی، سالمندان، فعالیت ورزشی تفریحی
  • طاهره موسوی راد *، فرزانه رحمتی صفحات 41-53

    هدف این مطالعه مقایسه شیوع، علل و پیامدهای آسیب های ورزشی بین ژیمناستیک زن باتجربه و مبتدی باشد. نتایج تحقیقات قبلی نشان داده که نسبت آسیب ورزشی بین ورزش فوتبال و ورزش رزمی 10 به 1 می باشد. به علاوه شیوع آسیب ها در حین مسابقات بیشتر از حین تمرین می باشد. کفپوش غیر استاندارد،آمادگی جسمانی و روانی مناسب، ویژگی های شخصیتی، خلق و خوی و وسایل حفاظت کننده نا مناسب از مهمترین علل شیوع آسیب ها در تحقیقات قبلی بودند،برای این هدف، اطلاعات بوسیله یک پرسشنامه محقق ساخته که توسط چند متخصص در رشته پزشکی و علوم ورزشی تایید شده بود، از 30 تکواندو کار زن که به اولین اردوی تیم ملی تکواندو بانوان جهات اعزام به مسابقات آسیایی دعوت شده بودند و حداقل دارای 2 سال سابقه بازی تکواندو بودند و به عنوان با تجربه در نظر گرفته شده بودند و تعداد 30 تکواندوکار زن که در سطح باشگاه های شهر شهر کرد به ورزش تکواندو می پرداختند و دارای حداقل 2 سال سابقه ورزش ووشو بودند، به عنوان سطح مبتدی در نظر گرفته شده بودند، جمع آوری گردید،اطلاعات نشان داد که بیشترین شیوع آسیب ها در اندام تحتانی در ناحیه روی پا ،به ترتیب با 60% و 100% در آماتور ها و با تجربه بدست آمد. مهمترین آسیب عضلانی کوفتگی عضلانی با 50% و 46% در مبتدی ها و با تجربه ها بدست آمد. در موارد ذکر شده اختلاف معناداری در دو سطح مبتدی و با تجربه دیده شد(p<0.01.) تفاوت آماری معناداری در شیوع آسیبهای در تنه در این دو گروه مشاهده شد(p<0.01). شیوع آسیبها در آماتور ها در اندام تحتانی بیشتر از اندام فوقانی بدست آمد. که در مورد نخبه ها آن بدست آمد . بیشتر آسیب ها در حین تمرین تا مسابقات بدست آمده بودند (p<0.05). برخورد، وسایل نامناسب ، عدم آمادگی جسمانی مناسب مهمترین علل بروز آسیب ها در بین نخبه ها و برخورد،آمادگی روانی پایین و تمرین بیش از حد مهمترین علل در بین نخبه ها بدست آمد،از آنجا که یک ژیمناستیک یک ورزش برخوردی می باشد، لذا کوفتگی یکی از آسیبهای شایع در هر دو گروه می باشد. بیشتر آسیبها در حین تمرین اتفاق افتاده ، زیرا افراد غالبا " در حین تمرین از وسایل حفاظتی مناسب استفاده نمی کنند."

    کلیدواژگان: آسیب ورزشی، ژیمناستیک، مبتدی
  • سهیلا کوشا، محسن فیاضی * صفحات 54-67

    اخیرا شورای عالی اقتصاد مصوبه ای را اعلام کرده است که بر مبنای آن به افراد خارجی که اقدام به سرمایه گذاری 250 هزار دلاری در ایران بنمایند، حق اقامت پنج ساله داده می شود. تجربه سیاست اعطای تابعیت در قبال سرمایه گذاری (ویزای طلایی) سالها است که بعنوان یک رویکرد موفق از سوی کشورهای غربی مانند اعضای اتحادیه اروپا و آمریکا و کانادا و امروزه از سوی کشورهای موفق منطقه در عرصه سرمایه گذاری مانند ترکیه و امارات برگزیده شده است. حال این سیوال مطرح است که آیا مصوبه شورای اقتصاد می تواند اهداف تدوین گران این قانون را مبنی بر افزایش سرمایه گذاری مانند سایر کشورها تامین کند؟ در پاسخ تلاش خواهد شد تا بر اساس الگوهای مورد استفاده کشورها و مقایسه آن با شرایط اقتصادی کشور و با شیوه ای توصیفی- تحلیلی به اثبات این فرضیه بپردازیم که مصوبه اخیرا در صورتی موفق خواهد بود که با قانون تکمیلی جزییات آن تبیین شود که این امر متضمن درج دقیق جزییات از جمله احصاء حوزه های خاص سرمایه گذاری است وگرنه تبعات اجتماعی و اقتصادی آن ممکن است نتایج معکوسی به بار آورد.

    کلیدواژگان: اعطای اقامت، اعطای شهروندی، سرمایه گذاری
  • میلاد صمدی *، سمیرا غنی زاده گزنق، زهرا خالدی کوره صفحات 68-74

    سازمان ها یادگیری را ابزاری می دانندکه به کمک آن عملکرد خود را بالا ببرند و خود را با تغییرات محیطی بهتر وفق دهند. یادگیری سازمانی فرایندی است پویا که سازمان را قادر می سازدکه به سرعت با تغییر سازگار می یابد این فرایندشامل تولید دانش جدید، مهارتها و رفتارها می شود. ویژگی سازمان های یادگیرنده عبارت است از شناخت هدف، وجود رهبران اندیشمند، وجود کارکنان یادگیرنده و خلاق، تفویض اختیار به کارکنان و آموزش آنها، مشارکت کامل در اطلاعات، برخورداری از یک الگوی پوینده، به کارگیری علم و تجربه. اجزای سازمان یادگیرنده شامل مدل های ذهنی، تسلط شخصی، یادگیری گروهی، بصیرت مشترک، تفکر سیستمی می باشد. تاریخچه دو موضوع سازمان یادگیرنده و یادگیری سازمانی به هم گره خورده است که به مرور زمان توسط متفکرین مدیریت و متخصصین بهبود سازمان اعم از افراد دانشگاهی و صنعتی ایجاد شده است. مدل های یادگیری سازمانی توسط نیف (2001) در قالب ابعاد چشم انداز مشترک، فرهنگ یادگیری سازمانی، کار و یادگیری گروهی، به اشتراک گذاشتن دانش و تفکر سیستمی و گومژ و همکاران (2005) در قالب 4 بعد تعهد مدیریت، دید سیستمی، فضای باز و آزمایشگری، انتقال و یکپارچه سازی دانش بیان شده است. در نهایت می توان گفت که یادگیری منشا اصلی مزیت رقابتی است. یادگیری برای تغییر است، به عبارتی یادگیری در هر سازمانی باید به تحول و تحول مثبت نیز به عادت تبدیل شود.

    کلیدواژگان: سازمان، یادگیری سازمانی، سازمان های یادگیرنده
  • مینا احراری سنگانی *، زمیفرا اسفندیاری صفحات 75-92

    هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل سیاسی موثر بر فرار مالیاتی و راه های پیشگیری از آن است. متغیر های مورد بررسی موثر بر فرار مالیاتی در این تحقیق شامل عوامل سیاسی میباشد در این تحقیق از روش توصیفی-پیمایشی برای بررسی فرضیات و پاسخگویی به سوالات تحقیق استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق عبارتند از مدیران و کارکنان در اداره کل امور مالیاتی استان سیستان و بلوچستان می باشد.حجم نمونه آماری این تحقیق 108 نفراست. این تحقیق در اداره کل امور مالیاتی شهرستان زاهدان انجام گرفته است.برای جمع آوری داده های مورد نیاز در این تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. در این تحقیق از آزمون آماری تی استفاده شده است.جهت تحلیل داده های جمع آوری شده و بررسی فرضیات تحقیق از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان داد که.تمامی متیر های مورد مطالعه بر فرار مالیاتی تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، عوامل سیاسی، امور مالیاتی
  • محمدآریا صدیقی * صفحات 93-105
    اهداف

    آب یکی از بزرگ ترین چالش های قرن حاضر است که می تواند منشاء بسیاری از تحولات مثبت و منفی جهان باشد. وجود خلا بین توان تامین آب و شدت تقاضا، بحران آفرین است. و هنگامی که این عدم تعادل با راهکارهای مدیریتی مهار نشود، باعث به وجود آمدن مشکلات جدی در کشور می شود. از منابع تامین آب سطح زمین، سفره های آب زیرزمینی نقش مهمی در این عرصه دارند و بیش از 60 درصد آب شرب جهان را تامین می کنند. یکی از حوزه هایی که بیشترین مصرف آب های زیرزمینی را به خود اختصاص داده اند مربوط به کشاورزی می باشد که می توان با استفاده از سیستم های آبیاری نوین برای اراضی کشاورزی تقاضای آب را با توجه به افزایش راندمان کاربرد آب مدیریت کرد. هدف تحقیق کاربردی است.

    روش تحقیق: 

    با استفاده از روش تجزیه و تحلیل کتابخانه ای و مروری انجام شده است.

    یافته ها

    بعد از بررسی مقالات، کتب، اسناد و پایگاه های اینترنتی معتبر اطلاعاتی در زمینه منابع آب زیرزمینی و نحوه تشکیل آن ها، سیستم های آبیاری نوین، راهکارهایی برای مدیریت منابع آب زیرزمینی، انواع آبیاری های نوین و چالش های موجود در این سیستم ها آورده ایم.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل یافته ها حاکی از آن بود که با استفاده از روش های نوین آبیاری و کشت مثل گلخانه ای، بارورسازی ابرها، آبیاری تحت فشار، استفاده از آب های ژرف و شیرین کردن آب دریا میزان استفاده بیش از حد از منابع آب زیرزمینی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، سیستم تحت فشار، فناوری گلخانه ای، سیستم نوین آبیاری